interieur
rituelen
autonoom
begeleiding
projecten
workshops
uitleen
exposities
cv & contact
home
 
ACTUEEL

 

Cora de Kok
actueel
klik op de foto voor een vergroting in een nieuw venster, sluit dit daarna af

Evenementen


Onlangs exposeerden Cora en Agnes de Kok 'Herinneringen'. overblijfselen uit het verleden, in het Raadhuis te Ravenstein.
Klik op de foto voor een grotere foto op eigen pagina.

Uitgedaagd werd Cora om mee te dingen naar de kunstprijs LA LECQ, 'Into the box'. Initiatief: Vereniging Krimpener Kunstwaard.
Deelnemers storten zich op een daarvoor toegestuurde box van van 35/35/25 cm, om er een eigen kunstwerk van te maken.


Vooraankondiging: dit jaar neemt Cora deel aan een landeljke expositie met als thema 'Pinksteren', wederom samen met Agnes de Kok.

klik voor groter

Stichting Kunstschouw Westerschouwen
Cora nam iafgelopen zomer met Windkracht 10 deel aan de jaarlijkse Kunstschouw Westerschouwen. Het kunstenaarscollectief exposeerde in de uienschuur DE oude Braber, een van de lokaties van de Kunstschouw.
De sticbting streeft naar een laagdrempelig en breed podium voor een jaarlijkse ontmoeting tussen professionele kunstenaars met hedendaagse en actuele kunst en bezoekers uit het gehele land en de buurlanden.
De Kunstschouw trekt jaarlijks naar schatting 15.000 bezoekers.

Cora en de andere leden van Windkracht 10 zijn ter plekke zeer inspirerend geweest voor de bezoekers.

Meer over de Kunstschouw Westerschouwen >>>

Cora's thema Vissen maakte onderdeel uit van een trio-expositie uit de Drechtsteden, in Duurzaamheidscentrum Weizigt te Dordrecht (Voormalig landgoed).

Cora's werk werd geëxposeerd in de Klimaatkas.
Haar mede-exposanten waren: Jacky van der Sluijs met haar thema 'Draken' en Machteld Teekens met thema'De Groene man'.

Eerder vond een aantal exposities plaats, zoals:

"AAN DE WAND"
Cora huurde gedurende een half jaar een wand van Galerie De Etage. Zij exposeerde daar eigen werk en werk van een gast-kunstenaar.

Een andere expositie in deze galerie wasmvan gezamenlijk nieuw werk van Cora en Maja Philips. Maja tekende en Cora voegde er borduursels toe.
Deze galerie is gevestigd op de etage van Boekhandel Cursief, Gorichem

Werk van Cora was ook te zien in de jubileum tentoonstelling van de KUNSTUITLEEN TERNEUZEN. Deze bestond 20 jaar en vierde dat met een overzichtsexpo met alle kunstenaars die in die tijd hebben geëxposeerd.
Creatieve cursussen, workshops en begeleiding

Deze activiteiten vinden op aanvraag en georganiseerd plaats. Momenteel geeft Cora een aantal lessen op scholen en in de Cultuurfabriek.

Zo zijn er īn de naschoolse opvang in Vuren en Heukelum met kleine kinderen boekjes van zelfgemaakte papiertjes gemaakt, zie de foto hiernaast.

Voorbeelden van objecten gemaakt door deelnemers >>>
Voorbeelden van eerdere exposities waar Cora aan deelnam:

EXPOSITIE "TEXTIEL: REFLEXIE OP DE SIEBOLTCOLLECTIE"
Groepexpositie in het Japanmuseum Siebolthuis te Leiden.
Te zien waren de resultaten van STIDOC (Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum) en Windkracht 10 (Textiel kunstgroep bestaande uit tien vrouwen die met hun werk de wind trotseren).
STIDOC: ‘Heden en verleden’
Iedere kunstenaar werkt bewust of onbewust vanuit de traditie van het verleden. Dat geldt voor de professionele kunstenaar en voor de kunstenaar in vrije tijd. In het project ‘Heden en Verleden, museum als inspiratiebron’ zijn kunstenaars uit verschillende textieldisciplines heel bewust op zoek gegaan naar dat verleden. Zij lieten zich inspireren door de prachtige voorwerpen in Japanmuseum SieboldHuis.

'ZEELAND – DORDRECHT UIT DE KUNST', Groepsexpositie in Galerie De Osseberg in Sint Laurens

Mede-exposanten
:
Marjon den Engelsman, schilderijen, Joke Hardenbol, kunstenaars-boeken, Helene de Jong, keramiek, Marijke Renia, glas, Maria  Verboom, batik, Maria Vermijn, gedichten, Ineke Vink, tekeningen, Gerda Vroon, keramiek, Ferdi Wouters, oa sieraden en Zaza Wouters, schilderijen.'

"TREASURES' Groepsexpositie in de Kunstuitleen Terneuzen.

klik voor vergroting

'VERPLAATSEN', Groepsexpositie in De Etage te Gorinchem.
"Naar aanleiding van het thema VERPLAATSEN', heb ik mijzelf als onderwerp genomen.
De achtergrond is het verleden, met in het beeld mijn moeder, mijzelf en mijn zussen. Deze opname is een ijkpunt in mijn leven, mijn drang naar vrijheid. De drang om te verplaatsen naar een andere plek, mijn vlucht naar vrijheid. Het resulteerde in de eerste “WINDVROUW “.
Deze periode in mijn werk, visualiseer ik mijn gedachten, in handborduurwerk, met name de kettingsteek. Na jaren van machinaal borduren, ben ik weer terug bij de basis.


'KUNSTSTROMING'
, een buitenexpositie langs de Lek,
met als thema 'wind en lucht'. Afgebeeld werk van Cora stond in een tuin in Krimpen aan de Lek.

klik voor vergroting

'ZUZ & ZOON'
Familie-expositie 'ZUZ & ZOON' in Leiden, met:

Cora de Kok
Bartha de Kok
Agnes de Kok
Frederik de Ruiter

Meer informatie'It is ALL about MailArtBooks!' .
'Projectmailartbooks' van Ed Hanssen is al gestart in 2011. Iedere deelnemer in dit projest ontvangt een klein boekje van inpakpapier. Dit kan naar eigen keuze gevuld worden. Alles is mogelijk, zelfs boekjes die niet geopend mogen, die verbrand of verknipt zijn. Maar natuurlijk ook met tekeningen, collages, schilderingen of gedichten.
Na ontvangst van een boekje maakt Hanssen een integraal fotoverslag en stuurt hij aan de deelnemer een bedankboekje, het 'returnbook'.
Inmiddels nemen ruim 625 kunstenaars wereldwijd deel aan dit project.
Mailartboekjes zijn tentoongesteld op verschillende lokaties in Belgie, Duitsland en Nederland, en nu in Gorinchem. In een aantal exposities werden ook kunstwerken van deelnemers tentoongesteld, ook in Gorinchem. Hanssen zelf is altijd een van de deelnemers.
MailArtBooks


'Bladzijden'
Deze expositie vond plaats in Gorinchem.

Cora en Agnes de Kok, al vaker samen geëxposeerd, lieten bladzijden uit boeken zien, vandaar de titel 'Bladzijden'
.

De 2 kunstenaressen toonden foto's in combinatie met andere technieken: Cora met borduursels (zie ook de pagina 'autonoom' op deze website) en Agnes met potlood, inkt en aquarelverf.
Rokfestival

Rondom de Giessen vonden op initiatief van Museum De Koperen Knop tal van activiteiten plaats. Een groot aantal bedrijven, verenigingen, instellingen, winkels en particulieren werkten mee.
Centraal stonden drie exposities:
Museum Het Reghthuys toonde een unieke verzameling bevrijdingsrokken van kort na de Tweede Wereldoorlog.
Museum De Koperen Knop organiseerde een expositie met als titel 250 jaar Rok, samengesteld door een gastconservator van de Nederlandse Vereniging van Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht.
De bibliotheek in Neder-Hardinxveld stelde een expositie over de Alblasserwaardse rokb ten toon.

Deelname Windkracht 10. Een groep vrouwen, die staan voor kracht bij tegenwind. Hun specialiteit is textiel en met een bepaalde regelmaat sluiten ze aan bij een thema, waar ze iets mee kunnen doen. Dit keer waren ze uitgenodigd door Museum de Koperen Knop om deel te nemen aan het rokfestival. De deelnemers lieten op flamboyante wijze zien hoe zij de rok interpreteren.

Buitenrok groter formaat


Vleugels in kerk 'De Ark' in Hendrik Ido Ambacht

Gedurende de vastentijd voor Pasen hingen een aantal van mijn vleugels in deze kerk.
Dominee Piet van Veldhuizen vertelde over Ezechiel. Die had nogal bijzondere visioenen, die de toekomst van het joodse volk voorspelden.

Op Palmzondag was er in De Ark een bijzondere kerkdienst, waarin het Ambachtse Palm Tree Quartet negro spirituals zong. Veel van deze songs bezingen het lijden van Jezus, aangevoeld vanuit het slavenbestaan van de zwarte Amerikaanse gemeenschappen waaruit deze muziek is voortgekomen.
Ds Piet van Veldhuizen heeft verbindende teksten gesproken, waardoor deze bijeenkomst op de middag van Palmzondag een bijzonder soort passiedienst werd.

vleugels in kerk De Ark


GroeneHartKunstprijs

Najaar 2011 mocht ik deze kunstprijs ontvangen voor mijn ínzending, het textielschilderij 'Stadspolder'.
Het thema voor deze prijs was dat jaar 'Groen Hart, Duurzaam Hart'.
Er was ook een prijs voor de beste inzending van amateurs.
174 kunstenaars (91 amateurs en 83 professionals) hebben meegedaan, met een grote verscheidenheid aan gebruikte technieken en materialen: olieverven, aquarellen, gemengde technieken, fotos, beelden, keramiek en textiele werkvormen.
De kunstwerken werden nog tentoongesteld in Galerie Hoeve Rijlaarsdam, Nieuwkoop.

naar boven

s s,