autonoom
exposities
projecten
workshops
cv & contact
home

ACTUEEL

 
 Cora de Kok
actueelAls lid van Windkracht 10, is werk van Cora uit het Herbariumproject (zie onder het item 'Textiel Plus Festival') te zien in het SieboldHuis in Leiden.Cora en Maja Philips, die samenwerken onder de naam COMA, nemen deel aan de Expositie De Rode Draad in het Museum Spakenburg.

Hun bijdrage betekent een knipoog naar de kern van deze tentoonstelling, de merk- en letterlappen.

Het museum bezit op zich een mooie collectie merk- en letterlappen, maar de meeste stukken bevinden zich doorgaans in het depot. Het is opvallend dat deze familiestukken, die voornamelijk dateren uit de 19de- en 20ste- eeuw, vaak generaties lang zorgvuldig zijn bewaard en gekoesterd. In deze tentoonstelling worden ze voor het voetlicht gebracht,

Het werk van COMA, gezamenlijke kunstwerken van Maja Philips (tekeningen) en Cora (borduurwerk) laat zien dat borduurwerk nog springlevend is.
Het werk hiernaast, dat ondedeel uitmaakt van deze tentoonstelling, is een detail van een recent werk. Klik op de foto voor het gehele werk.

Meer informatie over locatie en openingstijden, klik hier.

klik voor totale werk


In Fort Vuren is een expo in het kader van het Hugo de Groot Jaar.
Op 22 maart 2021 was het 400 jaar geleden dat deze historische figuur in een boekenkist uit zijn situatie als gevangene in Slot Loevestein vluchtte. Hij was gevangen gezet wegens religieuze meningsverschillen tussen Remonstranten, aanhangers van professor Arminius (de 'rekkelijken'), en Contra-Remonstranten, aanhangers van professor Gomarus (de 'preciezen'),

Hugo wist zich te vermommen als metselaar en reisde vervolgens naar Parijs, gesteund door de koning van Frankrijk.
De Staten van Holland lieten zijn vrouw en kinderen ook naar Frankrijk vertrekken, op voorwaarde dat De Groot nooit meer naar Nederland terug zoi keren.

In 1634 werd Hugo de Groot benoemd tot ambassadeur voor de koningin van Zweden in Frankrijk.
In 1645 leed zijn schip schipbreuk op een terugreis uit Zweden. Hugo overleefde deze ramp niet en stierf in Rostock (Duitsland).
De Groot ligt begraven in de Nieuwe Kerk in Delft.

Uiteraard worden er in 2021 diverse activiteiten in het land georganiseerd. Ook in Fort Vuren, waar werk van Cora, als een van de kunstenaars van Kunstcafé Rivierenland, op 28 en 29 augustus te zien zal zijn tijdens de expositie 'Hugo de Groot als rolmodel', met als ondertitel 'Zijn gedachtengoed gevangen in hedendaagse kunst'. Adres: Waaldijk 29, Vuren. Klik hier voor meer informatie.

 
Cora neemt deel aan de EXPOSITIE TEXTIELGOED, 25 september t/m 13 november 2021 in museum De Koperen Knop. De titel luidt voluit 'Textielgoed - Gemaakt Gemerkt'.
Voor deze tentoonstelling wordt op dit moment nog steeds bijzonder textielmateriaal aangeboden en melden zich nog kunstenaars aan om op basis van de oude antieke voorwerpen nieuwe eigentijdse objecten te ontwerpen.
Het idee achter deze unieke expositie komt voort uit de uitgebreide textielcollectie van het museum. Daarin bevinden zich heel bijzondere pronkrollen met diverse textieltechnieken. En daarbij zijn ook prachtige stoplappen en unieke merklappen van een zeer hoogstaand niveau.
Mede daardoor vormen deze textiele juwelen een uitstekende basis om er wat meer mee te gaan doen dan opslaan in een depot.

Textielkunstenaars zijn uitgenodigd nieuwe werken te ontwerpen, die gebaseerd zijn op deze kleinoden uit de museumcollectie. Klik hier voor meer informatie, als u mee wilt doen, maar zeker ook als u in het bezit bent van een oud object.
   

Dit was de eerste online festival-versie. Deze vorm was gekozen i.v.m. het corona-virus. Ook Cora nam deel aan dit festival.
Je kreeg toegang tot het complete programma, incl. chatfuncties, groepsmeetings en livestreams. Maar ook buiten deze tijden kon je naar hartelust shoppen, foto's bekijken, verhalen lezen en alle video's zien die de deelnemers speciaal voor dit evenement hadden gerealiseerd.

Meer informatie op www.textielplusfestival-online.nl


Ook in 2020 was Cora een van de deelnemers aan een expositie in Fort Vuren, waar de corona-maatregelen werden toegepast en daardoor goed werd bezocht.
Veel belangstelling was er voor de 'stekeningen' Verder liet Cora werk uit haar herbariumproject zien.
Dat project was bedoeld voor een expositie in het SieboldHuis in Leiden, die ivm het virus niet door kon gaan.
Ben je benieuwd hoe Cora aan haar herbarium werkt? Kijk naar deze video.
 

 
In de museumwinkel Gorichem zijn Cora's broches te koop. Je vindt ze in de automaat van Pakje Kunst.
Onlangs vond de 4e KUNSTFAIR Art & Dining plaats in het Dordrechts Museumrestaurant

RECENT autonoom werk: Icarus
 
 

Het 6e Textielfestival Leiden
werd. Daar zou Cora haar project Herbarium tonen.
afgeblazen.
 

Cora exposeerde recent met een groot werk op de kunstmanifestatie 'Wat beweegt' in Gorinchem. Deze manifestatie 'Wat beweegt' vormde de eerste Culturele Route.